VETYÄ, PERKELE! Piirakkatrilogian synty

Maanantai, 25 maaliskuu, 2019

...eli mistä kaikki alkoi 10 vuotta sitten...

Tuu mein kaa 11.4. kattomaan pieniä pätkiä 10 vuoden takaisesta Vetyä, perkele! -esityksestä ja kuulemaan tarinoita piirakkatrilogian kulissien takaa.

Vetyä, perkele! -näytelmä näki päivänvalon torstaina 3.12.2009, jonka jälkeen Teatteri KESYn legendaariset piirakkatrilogiat ovat myyneet loppuun lähes jokaisen esityksen ja jatko-osien jatko-osat. Lisäesitysten lisäesityksienkin jälkeen mattimyöhäiset ovat surkutelleet liputtomaksi jäämistään.

Vetyä, perkele! esitettiin Lappeenrannan kaupunginteatterin Veeran kammarissa yhteensä 26 kertaa, ja jokainen esitys oli loppuunmyyty. Yhteensä 2600 silmäparia sai nauttia Minna Mänttärin ja Susanna Kaupin käsikirjoittamasta esikoisteoksesta. Mutta mistä kaikki sai alkunsa? Mikä sai Minnan ja Susannan kaivamaan sulkakynänsä piironginlaatikosta? Mikä on Teatteri KESYn ehtymättömän paikallishuumorin iskevyyden salaisuus - ja mistä niitä ideoita kumpuaa edelleen?

Näihin ja moniin muihin kysymättömiin kysymyksiin saadaan vastaus torstaina 11.4. Kulttuuritila Nuijamiehessä klo 18-20. Katsotaan yhdessä muutamia videotallenteita Vetyä, perkele -näytelmästä, keskustellaan käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa ja raotetaan hieman 8.5. ensi-iltansa saavan Piirakan paluu 6.2 rypytettyä reunaa.

Tilaisuudessa on vapaaehtoinen ulospääsymaksu, joka käytetään lyhentämättömänä pakollisiin kuluihin ja työryhmän virkistyskäyttöön.


Piirakkatrilogia kautta aikojen

Vetyä, perkele! — 2009
Muna-atomi — 2010
Vittiläine! — 2011
Vitin viisut — 2012
Ei vitin vitti mikä show — 2016
Piirakan paluu 6 — 2018
Piirakan paluu 6.2 — 2019


Vetyä, perkele!

Sopivasti Lappeenrannan kaupungin 360-vuotisjuhlavuodeksi valmistuva esitys kertoo tästä kaupungista koko kauneudessaan ja kauheudessaan, sen asukkaista ja päättäjistä, jokapäiväisestä elämästä ja ilmiöistä.

Rakenteeltaan mosaiikkimainen esitys koostuu erilaisista teksteistä: monologeista ja dialogeista, musiikista, rytmistä ja liikkeestä, joita yhdistää yksi ainoa asia - Lappeenranta. Kyytiä saavat niin rekkajonot kuin Saipa, Tali-Ihantala-keskus, etuilevat venäläiset ja kateelliset karjalaiset, EStarit, automarketit ja Willimies, lehmuksia ja rakuunoita tietenkään unohtamatta. Esityksessä lyödään suoraan avokämmenellä ja suudellaan hellästi poskelle, puukotetaan selkään ja nauretaan päälle, juuri niin kuin omaa rakasta ja kauheaa kotikaupunkia tuleekin kohdella.

Esityksen käsikirjoittajat Susanna Kauppi ja Minna Mänttäri ovat molemmat syntyperäisiä lappeenrantalaisia ja Teatteri KESYn pitkäaikaisia jäseniä. Susanna Kauppi vastaa myös esityksen ohjauksesta. Näytelmän käsikirjoitusprosessi käynnistyi syksyllä 2007, harjoitukset aloitettiin tammikuussa 2009, ja ensi-ilta on syksyllä 2009 Lappeenrannan kaupunginteatterin Veeran kammarissa.