Puheenjohtajan kesäterveiset

Perjantai, 10 kesäkuu, 2016

Ensimmäinen Teatteri KESYn kesäteatteriesitys esitettiin 18 vuotta sitten Lappeenrannan kesäteatterissa. Täysi-ikään ehtinyt teatteriyhdistys on nyt muutamien harhavuosien jälkeen palannut entistä ehompaan kesäteatteriin Pekka Puupää kesälaitumilla -näytelmällä, joka sai ensi-iltansa keskiviikkona. Yhdistyksemme on siis jo naimaikäinen ja saa nyt virallisesti ostaa mietoja alkoholijuomia.

Yhdistyksemme tavoitteena on edistää ja kehittää omaperäistä ja korkeatasoista teatteritoimintaa Lappeenrannassa – niin myös tänäkin kesänä. Vahvasti talviteatterin ja ”Vety-trilogian” puitteissa menneet viime vuodet ovat olleet upeita, mutta halusimme tarttua mahdollisuuteen tuottaa kesäteatteriin jotain perinteistä, tuttua ja ennen kaikkea paikallista. Päätimme palata juurillemme uusin ajatuksin.

Pekka Puupää kesälaitumilla on muutamia ulkopaikkakuntalaisia vahvistuksia lukuun ottamatta toteutettu täysin paikallisin voimin. Lappeenrantalaisia teatterituotantoja on pidemmällä aikavälillä varjostanut koko perheen näytelmien mentävä aukko, johon halusimme tarjota oman päivänkakkaramme ruusujen rinnalle. Kesäteatterissamme on nähty viime vuosina lähes yksinomaan ostettuja, pääkaupunkiseudun ”suuren rahan” tuotantoja. Teatteri KESY ottaa nyt haasteen vastaan ja huutelee häpeilemättä tuulimyllyille – paikallisten tekijöiden äänellä.

Vuonna 2016 Teatteri KESYllä oli pitkästä aikaa ensimmäinen mahdollisuus toteuttaa suuremman kokoluokan kesäteatterinäytelmä. Luotto-ohjaajamme Johanna Juslin esitteli syksyllä 2015 yhdessä Päivi Pöyhölän kanssa saamansa ajatuksen klassikkohahmojen herättämisestä kesäteatterin lavalle. Puheenjohtajana ja näytelmän graafisena suunnittelijana olen varma, että valinta on oikea, vaikkei näytelmässä nähdä lainkaan kesäteatterin perinteisiä teemoja: poliisia, hevosta, saunakohtausta, härskiä huulenheittoa tai ryyppäämistä. Tai kenties juuri siksi.

Pekka Puupää kesälaitumilla on Teatteri KESYn historian mittavin produktio, ja ponnistus on ollut suurempi kuin osasimme odottaa. Nykyajan tekniset vaatimukset, 540-paikkainen katsomo, luonnonvoimat ja haasteelliset esitysajat ovat nostaneet kylmän hien pintaan yhden jos toisenkin kerran. Silti uskomme, että katsojat löytävät oman kylän tekijöiden riemastuttavan näytelmän ja täyttävät katsomon sankoin joukoin!

Luomuteatteria paikallisilta tuottajilta – suosi läheistä!

Kaisu Kärri / Puheenjohtaja, Teatteri KESY