Omenakiertue

Käsikirjoitus: 

Timo Mattila

Ohjaus: 

Timo Mattila

Ensi-ilta: 
Tiistai, 19 syyskuu, 2017
Esityksiä / katsojia: 
16/180

Teatteri KESYn Omenakiertue kiertää syksyllä Etelä-Karjalan kirjastoja. Yhteensä 16 pysäkin kirjallisen matinean apuisäntinä toimivat myös jotkut paikalliset kirjoittajapiirit ja yhteisöt.

Kesyn Omenaryhmä kertoo kiertueella tavoitteellisesta luovasta kirjoittamisesta käyttäen esimerkkinä kulttuurituottaja Timo Mattilan huhtikuussa ilmestynyttä tarinakokoelmaa Aataminomenapuu.

Kaikkiaan Omenaryhmään kuuluu täysi kymppi lukemisen, kirjoittamisen ja musiikin ystäviä. Heistä liikkeellä on kullakin pysäkillä 4-6. Kiertueella kirjailija avaa teoksensa synnyn ylä- ja alamäkiä, jota väritetään lukemalla ääneen otteita teksteistä sekä elävällä musiikilla: viululla, saksofonilla tai klarinetilla. Kyseessä ei siis ole teatteriesitys, vaan kirjallinen matinea, johon on aina vapaa pääsy.

Omenakiertue haluaa kannustaa harrastajakirjoittajia tavoitteelliseen luovaan työskentelyyn ja samalla madaltaa kirjoittamisen kynnystä esimerkkinsä avulla. Tavoitteena on myös kertoa kirjoittajan työstä: vaikka se on yksinäistä, se palkitsee.

Esimerkkinä käytettävä tarinakirja on koottu kansiin paikallisin voimin (tekijä, kuvittaja ja taittaja). Omenatyöryhmä usuttaakin kirjoittajia avaamaan mielensä paikallisille aiheille ja pöytälaatikkonsa paikallisille voimille. Silloin lukijakuntakin voi löytyä läheltä.

Ryhmälle itselleen kiertue on oppimisprojekti niin kiertuetoiminnasta ylipäänsä kuin ääneen lukemisen elävöittämisestä.

Omenaryhmä: Ohto Nuottamo, Tero Penttilä, Matti Kareinen, Kari Lehtonen, Leena Soikkeli, Päivi Pöyhölä, Suvi Mikonsaari, Timo Mattila, Aarni Metsä ja Juhani Mustonen.