Hevosvoimaa

Käsikirjoitus: 

Timo Mattila - Esa Uski - Seppo Äikäs

Ohjaus: 

Emma Jussila-Schermann

Ensi-ilta: 
Maanantai, 7 syyskuu, 2009
Esityksiä / katsojia: 
34 / 540

Hevosvoimaa -esitys on johdettu satulamatka läpi historian. Edetään niin Suomen kuin maailmankin kartalla ja kulisseina ovat museon kokoelmat. Matka on valikoitu kooste historiasta, tarinoista, hevosaiheisesta lyriikasta ja elävästä musiikista.

Esitys on draaman kaaria sisältävä kokonaisuus hevosmiehestä ja hänen uskollisesta toveristaan. Linkkinä museoon ovat hakkapeliittahistoria, Lappeenrannan Rakuunat ja Suomen viimeksi käymät sodat. Hevosvoimaa ei rajoitu sotahistorian oppitunniksi, vaan se nyhtää ruohoa pilke silmäkulmassa myös kotilaitumilta ja historian suvannoista. Esitys korostaa hevosnäkökulmaa ja kertoo rivien välissä sodan mielettömyydestä, vaikka arvostaakin menneitä sukupolvia ja veteraaneja.

Hevosvoimaa -esityksen ensi-ilta on 07.09. eli suomalaisen ratsuväen perinnepäivänä. Katsojat, joita voi olla enintään 20 henkeä/esitys, siirtyvät esityksen mukana joustavasti kokoelmahuoneesta toiseen. Esityksen kesto väliaikoineen on vajaat kaksi tuntia ja pääsylipun hinta 20 euroa. Hevosvoimaa on suunnattu aikuisille ja nuorille. Lapsikatsojia rajaavat esityksen kesto ja järkyttävät sotatapahtumat.

Hevosvoimaa -esittäjäkolmikon muodostavat Esa Uski, Seppo Äikäs ja Timo Mattila, joka on myös esityksen vastaava tuottaja. Esityksen ohjaa Emma Jussila-Scherman ja sen skenografiasta vastaa Päivi Pöyhölä. Työryhmään kuuluu lisäksi Matti Honkanen avoinnapitäjä-lipunmyyjä-vahtimestarina.

Esitykset tuottaa teatteriyhdistys Kesy ja ne ovat osa Lappeenrannan kaupungin 360 v. juhlavuoden 2009 ohjelmatarjontaa. Kesyn yhteistyökumppaneina ovat kaupungin ohella sen museotoimi, Nordea -pankki, Rakuunakilta sekä useat apurahayhteisöt.

Tapahtumayhteistyössä Linnoituksella ovat myös kahvila Majurska (väliaikakahvitus) ja Linnoituksen Krouvi. Molemmilla yrityksillä on Hevosvoimaa -henkiset tarjoilupaketit museoesityksen yleisölle.

- HIRNUMINEN SALLITTU!